Bent Sørensen: ”Sportsjournalistik blev min billet til store oplevelser og mødet med legendariske kolleger og sportsfolk”

Det var faktisk Jesper Olsens skyld, at Bent Sørensen kom på B.T.’s landsholdsteam. Her er han i 1984 klar til at skrive endnu en historie. Foto: Søren Steffen

Af Karl Aage Dalgaard

Bent Sørensen har i mere end 40 år været medlem af Danske Sportsjournalister, og selv om hans karriere har bragt ham vidt omkring til redaktørjob og kommunikationschefstillinger i EU, så har sportsjournalistikken altid haft en plads i hans hjerte.

”Det var på sportsredaktionen, jeg lærte at rubbe neglene. Som praktikant på Næstved Tidendes sportsredaktion i slutningen af 1970’erne blev jeg holdt til ilden af Uffe Jensen, Flemming Thor Madsen og Bjarne Fristed, når vi søndag efter søndag skulle producere 20-24 siders sportstillæg med weekendens sport til mandagsavisen”, fortæller Bent.

”Pulsen var høj, og tastaturerne på skrivemaskinerne klaprede, når vi hver især tømte vores blokke for noter og citater fra weekendens sportsbegivenheder, som vi selvfølgelig havde været ude at dække på stadions i hele Sydsjælland. Det var her vi mødte vores læsere og hentede vores historier,” husker Bent fra de minderige praktikantdage i Næstved.

Senere kom han til B.T., hvor tilfældigheder førte til, at han kom med på sportsredaktionens landsholdsteam.

”Det var faktisk Jesper Olsens skyld. Ham havde jeg skrevet en del om, da han brød igennem i Næstved. En dag ringede B.T.s legendariske Torben Blom: ”Du kender jo Jesper Olsen fra Faxe. Kan du ikke komme ind og ’mandsopdække’ ham til landskampen i Parken?”. Derefter stod der i fem år ’Jesper Olsen’ og ’dynamitholdet’ på min to-do-liste,” fortæller Bent.

Han fik i 1980’erne mulighed for at rejse verden rundt for at følge Jesper Olsen og landsholdet.

”Det var dengang, aviserne sendte store hold af sportsjournalister og fotografer til landskampe. Alene fra B.T. var vi ofte 8-10 mand afsted, og vi havde alle vores faste spillere og roller. Vi havde nogle skønne stunder sammen, når vi gik ud for at spise inden kampene. Så blev der fortalt anekdoter og grinet – efter kampen skulle der jo arbejdes hårdt på at få alle reportager og interviews hjem inden deadline kl. to om natten.”

Den største oplevelse

Bent har svært ved at pege på sin største oplevelse i den periode.

”Det er næsten umuligt at vælge mellem den magiske 4-2-sejr over Sovjetunionen i Parken i juni 1985, den vidunderlige 6-1-sejr over Uruguay under VM i Mexico i 1986 eller min og pressefotograf Bent K. Rasmussens solotur med Søren Lerby fra Dublin til Düsseldorf, da han i november 1985 spillede to kampe i to lande på én dag og kom i Guinness Rekordbog. Det var en utrolig mission, som nok står øverst,” siger Bent, der også har mødt fodboldkoryfæer som Maradona, Johan Cruyff og Franz Beckenbauer på sin vej som sportsjournalist.

Bent Sørensen har beskrevet oplevelsen med Søren Lerby i ’100 år – 100 historier’ – Danske Sportsjournalisters 100-års jubilæumsbog.

Ved VM 1986 i Mexico kom Bent Sørensen (th.) tæt på selveste Diego Maradona. Foto: Bent K. Rasmussen

Han sagde farvel til den aktive sportsjournalistik, da han blev redaktionschef og senere medredaktør på B.T., men sporten fortsatte med at spille en stor rolle.

Selv da han kom til EU som kommunikationschef, fulgte sporten med.

”Mens jeg var på EU’s Racismeovervågningscenter i Wien, lavede vi en rapport om en den spirende racisme blandt tyske og italienske grupper af fodboldfans, der brugte sporten til at rekruttere nye proselytter. FIFA hørte om rapporten, og da jeg var den eneste på centret, der havde beskæftiget mig med sport, blev jeg sendt af sted til en ekstraordinær FIFA-kongres i Buenos Aires i juli 2001 for at præsentere resultaterne. Og her stod jeg i ti minutter på talerstolen foran FIFA-præsident Sepp Blatter, Pelé og flere hundrede andre af fodboldens legender og fortalte om de foruroligende racisme-tendenser. Konferencen førte senere til FIFA-kampagnen ’Say No To Racism’,” fortæller Bent, der sluttede sin karriere som kommunikationschef for Europæisk Kulturhovedstad i Aarhus 2017.

Også her var der sport på programmet.

”Sport er en vigtig del af vores kultur og vores dagligdag, og i 2017 havde vi over 30 sportsaktiviteter på programmet. Lige fra en sportsfest med AGF og Bakkens Bears til projektet ’Plads til alle’ hvor DBU og Red Barnet satte fokus på børn, der står udenfor idrætslivet. For en sportshaj som mig var det dejligt at se, at sporten fik en så markant rolle i et kulturprogram. Og det allerbedste var, at jeg fik lov at kommunikere kulturhovedstaden sammen med en anden sportsjournalist, Peter Vestergaard. Vi havde et herligt makkerskab.”

Bekymret over nedskæringer

Bent bliver helt rørt, når han tænker på den vigtige rolle sportsjournalistikken og de mange fantastiske kolleger har spillet for ham i snart fem årtier.

”Gennem sportsjournalistikken er drømme blevet til virkelighed for mig, og jeg håber, at alle unge sportsjournalister får de samme muligheder for store oplevelser og et unikt fællesskab og kammeratskab, som jeg har haft i sportens verden,” siger Bent.

Men han er er dybt bekymret over de mange nedskæringer på sportsredaktionerne, og den store fragmentering af hele medielandskabet.

”Danske Sportsjournalister har en kæmpe opgave med at holde sammen på tropperne og skabe fælles værdi for de mange forskellige typer af medier, journalister og fotografer. Den tid, hvor man kunne opdele sportsjournalister i ’skrivende’, ’redigerende’ og ’fotografer’ er for længst forbi. Nu skal foreningen udover de klassiske grupper af sportsjournalister fra trykte medier, radio og TV også rumme alle de digitale platforme og langt flere jobtyper – visualisere, podcastere, kommunikationsfolk, influencere, kommentatorer og mange andre. Det er svært, men intet kan som sport skabe samling og fællesskab. Det håber jeg inderligt, at de mange gode kræfter i DS finder nøglen til,” slutter Bent Sørensen.