Interview: Lars Werges Vejle-bog er både et familieprojekt, hjerteprojekt og drømmeprojekt

Tekst: Martin Davidsen

Det er mere end 10 år siden, at Lars Werge sidst udgav en sportsbog, men her i efteråret 2023 har det 57-årige medlem af Danske Sportsjournalister atter begået et stort skriftligt værk.

Og det er et stort hjerteprojekt, Lars Werge har kastet sig ud i, for han har skrevet en bog om hjerteklubben Vejle Boldklub, som netop er udkommet. Projektet har været længe undervejs, for Vejle Boldklub har været en del af Lars Werges liv siden han første gang kom på stadion som barn i starten af 1970’erne.

“Jeg er født og opvokset i Vejle, og har været vænnet fra barnsben i starten af 1970’erne til at gå på stadion med min far og morfar. Samtidig har klubbens udvikling de seneste 30-35 år altid fascineret mig: ‘Hvordan kunne en så stærk amatørklub, der i mange omgange prøver at “gribe professionalismen”, fejle igen og igen?’ Det er dét, jeg forsøger at komme tættere på. Projektet startede vel som en idé for fem-otte år siden, og for knap tre år siden, i januar 2021, satte jeg mig for første gang ned og prøvede at skitsere, hvad der skulle med, og hvordan det kunne gribes an,” fortæller Lars Werge.

Et familieprojekt

Det har været en interessant proces at skrive bogen for Lars Werge, der undervejs har mødt mange af ungdommens VB-helte.

“Gennem årene som journalist har jeg interviewet alle mulige: Kongelige, store sportsstjerner og beslutningstagere. Jeg har som fagforeningsmand og nu professionel interessevaretager ofte stået overfor betydningsfulde folk. Men at skulle møde Allan Simonsen og bede ham fortælle om VB var grænseoverskridende. Jeg mener: Han har fortalt sin historie igen og igen gennem de sidste 50 år. Hvordan kunne jeg gribe det an – samtidig med, at jeg var mere starstruck, end jeg har prøvet før? Det var en udfordring. Men både Allan Simonsen og de mange andre “gamle” VB’ere har været meget imødekommende. Det er, som om den generelle tilgang har været, at den her fortælling efter deres mening var vigtig at få ud, så det ville de gerne medvirke til,” siger Lars Werge.

Bogen er udkommet på forlaget Werge & Whitt, som er skabt af Lars Werge selv og hans hustru Mette Werge Whitt, og derfor har bogprojektet også været et familieprojekt.

“Vi valgte at lave et forlag, hvilket er begrundet i flere ting. For det første skulle jeg ikke bruge for mange kræfter på at løbe forgæves til de store forlag. Det er i udgangspunktet en bog af lokal interesse, selv om vi selvfølgelig håber, at “fodboldnørder” kan se en mening med den også – fordi “VIVA Vejle” også er en mere arketypisk beretning om, hvordan fodbold, kapital, professionalisme og klubånd kan gå skævt eller gå hånd i hånd. For det andet betød vores beslutning, at vi har kunnet give den maksimal gas. Der er ikke sparet på noget, hvad angår udstyr. Vi har hyret den lokale fotograf Jonas Normann til nye fotos af “de gamle” VB’ere. Vi har indkøbt andre fotos fra arkivet, og bogen udgives i fast bind, med smudsomslag og på tykt papir. Det er ikke sikkert, at alle disse ting ville kunne komme igennem et stort forlags kalkulering. Og for det tredje har det været et rigtig godt projekt for os som familie. Vores yngste har designet forlagets fine logo. Én af drengene har lavet hjemmesiden, en anden har hjulpet med logistikken – og de har alle sammen været både opmuntrende og forstående for, at det her projekt skulle lykkes for os,” fortæller Lars Werge.

Comeback til sporten

Lars Werge var i mange år en markant skikkelse i dansk sportsjournalistik gennem sin ansættelse på sportsredaktionen på Ekstra Bladet fra 1996 til 2011. IO 1 2006 blev han endda kåret som Årets Sportsjournalist, men siden han forlod EB, har han bevæget sig i andre kredse, og dermed er bogen om Vejle Boldklub også et comeback til sporten.

“I mere end 15 år, fra 1995 til 2011, var jeg sportsjournalist. Og jeg nød det, og husker tilbage på det med stor veneration. Men da jeg blev tillidsmand først på Ekstra Bladet og siden i Dansk Journalistforbund (næstformand 2011, formand 2015-2019) måtte jeg sige farvel. Jeg havde absolut håbet på et gensyn, men det formede sig anderledes. Mit arbejde er i dag som mediepolitisk chef i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv. Det handler som tidligere nævnt om interessevaretagelse, og selvom jeg skriver en del, er det jo mere notater, oplæg og onepagers, som er discipliner meget langt fra journalistikken. Og ja, jeg savner journalistikken. Men jeg har indset, at dette projekt er nok det nærmeste, jeg kommer mit gamle fag – dette og forhåbentlig kommende projekter,” siger Lars Werge, der dog stadig er medlem af Danske Sportsjournalister og følger sporten og branchen fra sidelinjen med stor interesse..

“Jeg skrev på et tidspunkt et indlæg om udviklingen til nichemediet idraetsmonitor.dk, hvor jeg reflekterede over den udvikling, der er sket “i min tid”, og det for mig at se begrædelige i, at sportsredaktioner bliver nedlagt, insourcet eller nedbemandet (Næstformand i DAF: Udviklingen i dansk sportsjournalistik er begrædelig – idraetsmonitor.dk).  Der er stadig masser af kvalitet i dækningen og journalistikken, og på analysen er der også sket meget – når vi taler fodbold i særdeleshed. Men jeg synes også, at der er opstået flere “ørkener”, der ikke bliver belyst blandt de mindre idrætsgrene,” mener Lars Werge, der er opmærksom på, hvad sportsjournalistikkens udfordring er lige nu.

“Penge. Eller rettere: Manglen på penge hos udgivere, broadcastere og mediehuse. Hvis der bliver færre journalister og redaktioner, så bliver pålægget smurt for tyndt ud. God journalistik handler for mig at se også om, at man varetager et stofområde og følger med. Men hvis man som journalist skal dække alt, kan man jo ikke dykke ned i et område. Det synes jeg er en udfordring for branchen,” fastslår Lars Werge, der altså er aktuelt med bogen om Vejle Boldklub dette efterår.

Et drømmeprojekt

Og lad os slutte interviewet med Werge der. Der bliver udgivet rigtig mange bøger i disse år, og det kan være svært at skabe store overskud på bogudgivelser. Men Lars Werge håber, bogen VIVA Vejle vil blive taget godt imod – og sælge godt.

“Jeg har to håb: For det første, at de folk i og omkring Vejle og Vejle Boldklub, der er med i bogen direkte eller indirekte, kan genkende det, jeg beskriver. Og for det andet håber vi naturligvis, at de penge og kræfter, vi har kastet efter dette drømmeprojekt, vil forrente sig. Forstået på den måde, at bogen naturligvis gerne må sælge. Også sælge godt. Men at den bliver anerkendt som en bog, der reelt og ærligt fortæller historien om de store triumfer og de dybe, dybe nedture i klubbens 132-årige historie,” lyder det fra Lars Werge.

BLÅ BOG 

Navn: Lars Werge
Født: 29. august 1966
Nuværende job: Fagchef for mediepolitik, Dansk Erhverv, siden juni 2022
Tidligere job: Sportsjournalist (1996-2011) på Ritzaus Bureau, Berlingske Tidende, B. T. og Ekstra Bladet. Siden i formandskabet for Dansk Journalistforbund 2011-2019. Direktør for brancheforeningen Danske Biografer 2020-2022

Fakta om bogen VIVA Vejle   

  • ”VIVA Vejle – Fortællingen om Vejle Boldklub”
  • 432 sider
  • Hardcover, smudsomslag
  • Forord af Morten Bruun, TV2
  • Udgivelsesdato 10. november 2023
  • Vejledende salgspris: 399,-
  • Forlaget Werge & Whitt

Foto-kredit:

Portræt af Lars Werge – Benita Marcussen