Årets Sportsjournalist: “Blodbold er på skinner, og der er ingen planer om at stoppe”

Jan Jensen blev kåret til Årets sportsjournalist 2022, og fik i den anledning “Den gyldne pen”. Foto: Jan Sommer.

Stort interview med Jan Jensen – Årets Sportsjournalist.

Tekst: Anders Kamper
Foto: Jan Sommer, Ekstra Bladet

”Jeg er privilegeret, når jeg kan stå her efter 35 år i en branche, hvor jagten på klik er intens og med et stofområde, der ikke trækker de helt vilde klik. Det bliver aldrig rigtigt sexet at skrive om Sepp Blatter.”

Sådan sagde Jan Jensen i Troels Christensens gengivelse på eb.dk, da han takkede for hæderen som Årets Sportsjournalist og Den Gyldne Pen i 2016.

Seks år efter er Jan Jensen atter kåret til Årets Sportsjournalist og med endnu en pen, der kan ligge ved siden af den anden derhjemme.

– Men den kan jo ikke skrive, som Jan Jensens kone lidt spidst noterede, da gemalen viste den frem. Men ellers var fru Jensen nu ganske stolt over husbondens bedrifter, der i 2022 også omfatter hæderen Årets Digitale Hit.

I 2016 var det nok ikke så sexet at skrive om Sepp Blatter, men i 2022 blev det populært at lytte til Blodbold – Ekstra Bladets podcast om den internationale fodbold i FIFA, hvor Sepp Blatter ikke er til at komme udenom, og det samme gælder Gianni Infantino og mange andre mere eller mindre kendte figurer.

For hvis vi gik og troede, at alt i FIFA blev bedre med skiftet fra Blatter til Infantino som præsident, så er Blodbold stedet, hvor det glansbillede rives itu. Det bliver det med Jan Jensens tørre, fynske sprogtone og med chefredaktør Knud Brix som manden, der med velkendt Genstart-stemme lægger boldene op, så Jan Jensen verbalt kan smashe dem i gulvet i beretninger, der har karakter af kriminalhistorie.

Blodbold har taget kegler, og denne signaturs yngste junior sidder ikke mange minutter i bilen, før spørgsmålet kommer: ”Er der kommet en ny Blodbold?”

Skide sjovt at lave

– Jeg er da glad og stolt, og jeg er glad på holdets vegne. Jeg har dækket Qatar og FIFA i mange år, men det var en ny øvelse at lave en podcast, og det har været skide sjovt at lave, siger Jan Jensen siddende i sit lille glasbur af et kontor på Rådhuspladsen.

Fra væggen kigger perlerækken af tidligere sportsredaktører på os – lige fra Axel Alstrup over Olav Skaaning Andersen til Allan Olsen. Jan Jensen selv er der såmænd også, og normalt hænger billederne på sportsredaktørens kontor, men der er vist ikke fast vægplads nok på Michel Wikkelsø Davidsens kontor.

Blodbold er nu i gang med tredje sæson, og når dette skrives, er Jan Jensen og podcast-holdet til FIFA-kongres i Rwanda.

– Mon ikke det bliver til en sæson fire også? Vi venter på, at FIFA offentliggør vilkårene for at kunne søge om VM i 2030, og det sker næste år. Her bliver spillet om Saudi-Arabien interessant, fortæller Jan Jensen.

Blodbold blev til ved at chefredaktør og en kort tid også sportsredaktør, Anders Borup, sammen med lyd- og tv-chef Sofie Rye ofte talte om podcast om fodbold og FIFA. Der måtte kunne komme noget ud af alt det, Jan Jensen skrev så meget om. Løsningen blev en kontakt til Emil Rothstein på produktionsselskabet MonoMono.

– Emil og jeg blev sat sammen, og det viste sig at være fantastisk. Han er både lydmand og journalist og er knagende dygtig, og han var hurtig til at sætte sig ind i det her stof, fortæller Jan Jensen.

– Vi udviklede på det sammen, og vi blev hurtigt enige om, at hvis vi skulle lave det, så skulle vi starte helt tilbage fra Joao Havelange i FIFA, og hvordan det hele kunne udvikle sig til en kriminel organisation med så mange forbrydere, der er blevet fældet. Materialet er jo enormt, men vi tog det kronologisk, og det var det letteste frem til kulminationen i 2010: Afstemningerne om Qatar og Ruslands VM-værtskaber.

– Det blev sjovere og sjovere, efterhånden som Emil kunne finde lydklip rundt omkring af Havelange, Jack Warner og mange flere. Det understøttede sandhedsværdien, så jeg ikke bare fortalte røverhistorier fra gamle dage – man hørte centrale personer sige tingene. Da Blatter blev valgt i 1998, fandt Emil klip af Lennart Johansson, hvor han sagde, at han ikke købte stemmer. Det er et fantastisk afsæt til at folde historierne ud, fortæller Jan Jensen.

Børn eller børnebørn

30 minutter varer en typisk Blodbold, som Søren Gregersen har produceret musik til, og så mixes det hele i et efterhånden velkendt lydunivers.

– Det er unge mennesker, jeg arbejder sammen med, og de kunne jo være mine børn eller næsten børnebørn, hvis jeg havde været tidligt ude, siger Jan Jensen smågrinende.

Video kom siden på, og der arbejdes på en dokumentar, så fra udelukkende artikler om FIFA har det udviklet sig til lyd og billeder, og Jan Jensen rejser ikke alene rundt længere. De var tre mand (Jan Jensen, Emil Rothstein og Malou Antonius) i Zürich i efteråret for at møde Blatter, og ved VM i Qatar var de også tre – ligesom i Rwanda.

Det er ikke gratis, og for nylig røg Blodbold så bag betalingsmuren på Ekstra Bladet.

– Det er der mange, der er kede af, og det er jeg sådan set også, for så er der ikke så mange, der lytter, men det er dyrt at producere dem, og rejserne er dyre. Der er ikke ret mange, der arbejder gratis, som Jan Jensen konstaterer om den sag. Lyttertallene går han ikke op i.

– Jeg vil ikke vide det, men jeg ved, det er mange, og det er fint.

True crime på sportens område

Hvordan har det været som gammel skriver pludselig at blive et digitalt hit?

– Det har været enormt spændende, og det har jo åbnet et helt nyt publikum. Jeg holder foredrag rundt om i landet, og mange kommer og siger, at de ikke interesserer sig for fodbold, men ”hold k…, hvor er det spændende, det her”. Det er jo nærmest true crime på sportens område. Jeg har fået masser af respons, og det er nærmest blevet pensum på skoler og læreanstalter, for jeg har givet rigtig mange interview til skole- og gymnasieelever. Når jeg kommer hjem fra Rwanda, kommer der studerende fra CBS, der er ved at lave opgaver om FIFA og Blodbold. Det er voldsomt, men de unge har sat sig ind i stoffet, og det er sjovt at være med til.

Blodbold er altså på skinner, og der er ingen planer om at stoppe, når FIFA og Infantino bliver ved med at give.

– Det, der fascinerer mig ved FIFA, er, at organisationen var tiltænkt til at lave nogle fodboldturneringer. Nu er det blevet en magtfuld organisation, der bevæger sig hen et sted, hvor den ødelægger fodbolden. Da Blatter stoppede i 2015, tænkte vi alle, at nu måtte det slutte. Nu måtte korruptionen og de mærkelige aftaler være slut. Men så kom det mystiske valg af Infantino, hvor vi har fundet nye oplysninger, og selv om Infantino snakkede om ”The new FIFA”, så startede han med at bryde alle etiske regler i FIFA, hvor der blev startet sager mod ham. Så fyrede han den etiske komité, klagede over for lidt i løn, og siden gjorde han ALT, hvad vi nu troede skulle være slut. Og det har bare udviklet sig siden, fortæller Jan Jensen og remser endnu mere op.

– Fodbolden styres jo af penge, og det handler for Infantino om at skrabe penge sammen og om at tage magt fra UEFA, og det er tydeligt, at han går efter at få ødelagt Champions League. Han er blevet fodboldens diktator, og beslutningen om VM for klubhold i Saudi-Arabien var jo ikke til debat. Det var bare en orientering fra hans side.

10 nye spørgsmål til FIFA

Nu venter fodboldverdenen så på vilkårene for VM i 2030, hvornår kan man søge, og hvem vil søge? Saudi-Arabien er inde i billedet.

– Det vil stride mod alt, hvis det sker, og det er Afrikas tur til at afholde VM, men det vil Saudi-Arabien omgå ved at søge sammen med Egypten og Grækenland.

Jan Jensen fnyser ikke, men sukker let med et mat blik bag brillerne. Gianni Infantino ved godt, at danske Jensen og hans norske makker Andreas Selliaas er i hælene på ham og FIFA, men der bliver ikke givet interview til europæiske medier.

– Jeg har for nylig sendt 10 nye spørgsmål til FIFA på den adresse, man skal skrive til for at spørge præsidenten. Sidste gang, jeg gjorde det, blev jeg ringet op af en af hans medarbejdere, som krydsforhørte mig i en time om spørgsmålene, inden han dagen efter meddelte, at der ikke ville blive svaret. Han mente, det var vanvittige spørgsmål og alt muligt, og tysk tv har netop sendt en dokumentar, hvor det til sidst meddeles, at FIFA ikke ønsker at medvirke.

Det får ikke Jan Jensen til at stoppe sit arbejde – dels med at skrive, dels med at fortsætte med Blodbold på podcast og en kommende dokumentar.

– Der bliver ved med at dukke ting op, og snart er der UEFA-kongres i Lissabon, hvor Jesper Møller (DBU’s formand, red.) er på valg – der tager jeg også ned. Idéen om den europæiske superliga er jo ikke død. Så længe, der er historier, bliver jeg ved, og bladet her er meget velvillig til at bakke op. Det koster tid og penge, og jeg leverer jo ikke til avisen hver dag, fordi der er meget research. Det tager tid, men ledelsen synes, det er interessant, og så bliver jeg ved, siger Jan Jensen.