Fem til Bruun

Engelsk fodbold har for mange danskere rødder i det legendariske “Dong” og Tipslørdag for år tilbage. Og vi har holdt ved. Meget er vokset, meget er stadig autentisk. Men uanset hvem man holder med, så er det for de fleste af os det største, når vi taler om “den ægte vare”.

Morten Bruun, Discoverys ekspertkommentator, har et hjerte der banker særligt for fodbolden og det den omfavner eller omfavnes af, når vi taler England. Derfor skriver han på livet løs om netop det med rejser rundt i alle kroge af det fodboldland, som aldrig forlader os uanset Brexit. “Matchday” hedder bogen og ventes nær asfalten den 1. oktober.

“Bogen er en rejse i engelsk fodbold med udgangspunkt i 48 kampe, som jeg har set på de største engelske stadioner. Med disse stadionbesøg som udgangspunkt tegner jeg en række portrætter af alle klubberne i Premier League og the Championship. Plus en håndfuld klubber, som nødvendigvis  må med, når jeg har ambitioner om at skrive det, jeg kalder for engelsk fodbolds kulturhistorie. Der er tale om klubportrætter, krydret med min egne iagttagelser og betragtninger, hvor jeg også inddrager klubbernes hjembyer og den regionale tilknytning. Når man som jeg har rejst meget rundt i England, går det for alvor op for en, hvor stor forskel, der er på de forskellige områder”. 

I den anledning – og en hel masse andre anledninger – har jeg stillet “Fem til Bruun”:

Hvorfor er engelsk fodbold så interessant, at det skal ha’ en bog?

På grund af den enorme veneration, der er for engelsk fodbold i Danmark. Jeg har selv været ramt af den siden Tipsfodbolden i 1970erne. Det gør engelsk fodbold unikt, at også klubber som Derby, Stoke, Leeds og Aston Villa har mange danske tilhængere. Det ser man ikke på samme måde med den spanske eller den italienske liga. Fra et personligt synspunkt var det en indre nødvendighed at skrive bogen, for på en måde har jeg lavet research til den i de sidste 15 år. Jeg vil også tillade mig at tilføje: Hvem skulle ellers gøre det?

I den rolle du har på TV – føler du sig som journalist eller…?

Her føler jeg mig som ekspert-kommentator, altså primært som ex-spiller og ex-træner, men jeg vedgår gerne, at jeg fortolker rollen anderledes end de fleste af mine kolleger, og det skyldes nok min journalistiske baggrund.

Hvad er en TV-eksperts rolle – for ofte vil TV-kommentatoren også gerne være ekspert?

Principielt set skal der være en opdeling af rollerne, men en hovedkommentator som for eksempel Peter Piil må i min optik gerne give sit besyv med på det taktiske område. Ligesom jeg tillader mig at bevæge mig ind på det, der traditionelt set er hans område. Den slags er jeg ikke så bange for, men det er i den sammenhæng en fordel at kende hinanden godt. Så der ikke kommer til at foregå en kamp om territorium i kommentatorboksen. Overordnet set skal det være hovedkommentatorens opgave at fortælle, hvad der sker, og min opgave at fortælle, hvorfor det sker.

Hvor er fodbolden i Danmark på vej hen?

Det er vist det, man kalder et stort spørgsmål. Lige nu står vi i den situation, at der er FCK og alle de andre. Det er jo ikke godt, når der er mere end 30 point mellem nr. 1 og 3. Det ville være positivt for dansk fodbold, hvis de store provinsklubber blev stærkere. Her tænker jeg primært på hold som AGF, AaB og OB. FCM har været en god historie for dansk fodbold, men der skal være bredere og bedre trusler mod FCKs dominans. Hvor blev Brøndby af?

Hvor er sportsjournalistikken i dag – og hvor er den på vej hen?

Puha. Endnu et spørgsmål af de større. Lige nu ser vi en polarisering af sportsjournalistikken. En gren, hvor det skal være kort, hurtigt og fyndigt. Og så en gren med fordybelse. Her er det vigtigt for mig at understrege, at jeg holder af begge grene, for jeg gider heller ikke læse et interview med en superliga-profil over seks sider, hvis hans budskaber reelt kan rummes på 70 linier. Det samme gælder podcasts. Det er ikke nødvendigvis bedre at lave to timer, bare fordi man kan og fordi man godt kan lide lyden af sin egen stemme. Ofte vil det modsatte være tilfældet. På det seneste har jeg fra en journalistisk synsvinkel glædet mig over en historie som den om FC Nordsjællands talentfiskeri. Fordi den har krævet en masse journalistisk benarbejde og fordi den har en kritisk vinkel, som er nødvendig. 

FT

PS. Meningen med denne: “Fem til…” er, at den aktuelle svarer, når han eller hun har svaret, skal stille fem spørgsmål til en anden i faget efter frit valg. Morten Bruun har valgt Flemming Linnebjerg, der blandt meget andet er presse- og kommunikationsmedarbejder hos FC Midtjylland. Altså en tur på den anden side af hegnet. De svar følger her på sitet.