Det kan ikke blive meget større

Lene Kryger står i spidsen for EURO 2020 og informerer her DS-fremmødte. @Anders Kjærbye

Den største medie-begivenhed nogensinde i Danmark. Det kan man sagtens hæfte på næste sommers EURO 2020, hvor fodbolden for alvor kommer til at fylde i vort land.

DBU og organisationen EURO 2020 stillede op til et DS-fyraftensmøde forud for landskampen mod Irland i Parken. Emnet var klart nok den tredje største globale sportsbegivenhed – det vi også kalder EM-slutrunden 2020 – hvor Parken, København, Danmark bliver vært for fire kampe.

Managing director, Lene Kryger Pedersen står i spidsen for denne store event med godt 70 medarbejdere under og rundt om sig. Lene har tidligere stået i spidsen for som projektleder af VM i halvmarathon (2014), EM Rugby Sevens (2012), VM i curling for kvinder (2011) samt en række andre projekter.

Hun fortalte om denne, den største (medie) event på dansk grund, om samarbejdet med kommuner, firmaer og ikke mindst UEFA, der fik rosende ord med på vejen for godt samspil i en venlig og god tone, men efterlod også med klarhed, hvor meget dette er UEFAs arrangement.

Intet – absolut intet – bliver overladt til tilfældighederne. UEFA har været i Danmark med masser af ekspertise indenfor stort set alt. De har været i Parken og omegn med arkitekter, elektrikere, sikkerhedsfolk osv for detaljeret at tjekke alt ud. F.eks. har et særligt UEFA-korps sat sig på hvert et sæde i nationalarenaen for at sikre sig, at de kunne godkendes. En detalje, men også UEFA-typisk.

En så stor sportsevent, der kun overgåes af VM i fodbold og de olympiske lege med en forventet seerskare på fem milliarder, har ikke plads til tilfældigheder. Og derfor kommer UEFA med 90 mand, der fra april næste år bliver fastboende i København, for at få styr på den såkaldte TV-Compound, nervecenteret for den elektroniske mediedel. Til hver kamp flyver UEFA ca. 70 medarbejdere yderligere ind.

De, UEFA, kommer på flere besøg i løbet af det næste år for at tjekke og udbygge alle nødvendige faciliteter herunder mediernes nødvendige samspiller, internettet. UEFA sørger selv for at grave et særligt fibernet ned, så det skulle spille til alles tilfredshed.

Sparta Hallen bliver EURO 2020s mediecenter

Mediemæssigt fylder denne begivenhed jo rigtig meget og det såkaldte mediecenter bliver lagt i Sparta Hallen, der ligger vis-a-vis Parken og med “ansigtet” ud mod Østerbro Stadion. Oprindeligt var det planen, at hele Fælledparken skulle inddrages til en stor teltby, men da der hverken er kloakering eller tilgang til vand blev den plan skrottet med UEFAs velsignelse. Nu skal alle øvrige arealer rundt om Parken bruges i stedet.

EURO 2020s danske organisation har siden januar 2017 arbejdet med projektet og hovedsædet ligger naturligvis i selve Parken med ca. 70 medarbejdere.

Parken (og DBU) har fået tildelt fire kampe, og dermed bliver det den største begivenhed nogensinde i postnummer 2100 og i det hele taget på dansk jord. Tilbage i 1994 havde Parken finalen i Europa Cup’en for pokalvindere, hvor Arsenal slog Parma 1-0 på mål af Alan Smith. 

2020 bliver med tre kampe i slutrundens Gruppe B – hvor Danmark er med, hvis…Hareides tropper er garanteret to kampe i Parken, den tredje med dansk deltagelse (?) skal spilles i Skt. Petersborg. Men så er der yderligere en gruppekamp i København og desuden en 1/8 dels finale. Stort.

EURO 2020 er jo lidt speciel, fordi UEFA har henlagt slutrunden til 12 forskellige byer i 12 forskellige lande fra den 12. juni til den 12. juli. 12 er med andre ord nøgletallet. 

Der spilles i London (Wembley), München (Allianz Arena), Rom (Stadio Olimpico), Baku (Olympic Stadium), Skt. Petersborg (Krestovsky Stadium), Amsterdam (Johan Cruyff Arena), Bilbao (San Mamés), Budapest (Puskas Arena), Glasgow (Hampden Park), Bukarest (Arena Nationala) og Dublin (Aviva Stadium). Og så selvfølgelig det mindste stadion af dem alle, Parken i København.

Lene Kryger og Jacob Høyer orienterer en flok info-modtagelige DS-medlemmer.@Anders Kjærbye

Jacob Høyer supplerede med DBUs store arbejde omkring EURO 2020, hvor essens er, at HELE Danmark er med i denne event. DBU arbejder intenst på at få storskærme, arrangementer m.m. ud i så mange byer som muligt, så det ikke kun bliver Københavns begivenhed, og at få et frivilligt engagement spredt ud – EURO 2020 skal bruge omkring 1300 frivillige, og har deres ambassadører på plads: Flemming Povlsen (EM 1992 guldvinder) og musiker Simon Kvamm.

Ret interessant at få en indsigt i en så stor event på dansk grund – gode info-ting til de fremmødte fra Danske Sportsjournalister. Og nedtællingen til denne vildt store sports- og mediebegivenhed bliver for alvor synlig, når der på onsdag den 12. juni markeres “One-Year-To-Go”.

Det sker med en større presse-seance i København, hvor bl.a. fanzonen, som er et vægtigt og omfattende indslag omkring EURO 2020, bliver præsenteret. Pressen og repræsentanter fra EURO 2020, DBU og Københavns kommune mødes ved Cirkelbroen på Christianshavn og vil blive fragtet videre til fanzonen.

Tilmelding kan ske til Tia-Maria Frank på timf@dbu.dk senest tirsdag.  

FT