“Atleter eller slaver” – læs her russisk prisvinders klumme

AIPS – den internationale sportspresses organisation – har også deres awardsshow, hvor årets bedste i forskellige kategorier kåres og hyldes. De bedste skrivende, de bedste fotograferende, de bedste video-magere præsenteres ved en større galla aften – og deres værker bryder ud i endnu mere lys lue på nettet.

DS-kassereren, Flemming Olesen, har her på sitet fortalt om denne event, og vi følger op med at præsentere de bedste ting fra 2018, kåret ved seancen tidligere på året. Personligt synes jeg det er interessant stof, fordi det måske giver danske sportsjournalister mod på og lyst til at deltage.

Der bliver uddelt guld, sølv og bronze efterfulgt af hurra-råb og takketaler. Her under kan du linke dig til årets bedste skrivende indslag 2018. Præmissen (på engelsk) i kategorien “Best Column” er:

A piece that offers a considered and knowledgeable opinion, demonstrates relevance, authority, understanding of and insight into the issue and shows a flair for language. Opinion pieces, blogs, investigations and editorial articles fit in this category.

Vinderen 2018 blev russeren Igor Rabiner, der tidligere har skrevet bøger og kritiske artikler i sportens verden, bl.a. den til engelsk oversatte: “How Spartak was being killed”. Han var ansat på Sport-Express, men blev fyret og nu er han på sportsportalen championat.com. Rabiner har skrevet en række artikler omkring dopingskandalerne i russisk idræt, der eskalerede i historier  før og under de olympiske vinterlege sidste år. På engelsk introducerede AIPS hans vinderprojekt:

After the IOC prohibited Russia to perform in Pyongchang under its own flag and anthem, many people in the country, including high-profile politicians, called for a boycott of the 2018 Winter Olympics. In January, when this idea became especially popular, Igor Rabiner writes a tough column against the boycott. He states that the decision would indicate whether Russia would opt for a civilized “the-state-for-a-person” way, or a hard-line “person-for-the-state” one. The athletes, from the teenage figure skating superstars Alina Zagitova and Evgenia Medvedeva, to veteran hockey giants Pavel Datsyuk and Ilya Kovalchuk, could not be suddenly deprived of their lifetime dream because of the state pseudo patriotism. Rabiner insists that Russia itself was to blame for the IOC’s decisions, adding that the promotion of ex-Sports Minister Vitaly Mutko to Deputy Prime Minister is a confirmation of Russia doing everything against itself. He concludes that if the Russian athletes suddenly started refusing the Games “voluntarily”, they should not be called athletes, but state slaves.

Vinder-kommentaren hed Спортсмены или рабы? – eller rettere (for mange af os): Atleter eller slaver? (FT) 

Den findes her:

https://drive.google.com/file/d/1qBAY1dNAxRuGwD_Y85R02n_JpN7iT35f/view?usp=sharing