Bogomtale: Miraklet i Madrid

Den prisbelønnede fynske sportsjournalist Martin Davidsen fortæller den fulde historie om dengang for 25 år siden, hvor OB sendte Real Madrid ud af UEFA Cuppen og leverede den største europæiske bedrift i dansk klubfodbolds historie.

Det sendte chokbølger gennem hele fodboldeuropa, da Odense Boldklub en decemberaften for snart 25 år siden ekspederede mægtige Real Madrid med en vis Michael Laudrup på holdet ud af UEFA Cuppen. Med 2-0 sejren over kongeklubben på hjemmebanen Santiago Bernabeu i Madrid havde OB skabt et resultat, der af mange regnes for den største internationale bedrift for et dansk klubhold nogensinde, og som ikke uden grund fik navnet ”Miraklet i Madrid”.

– Det er en bog, jeg har drømt om at skrive i mange år. For det første fordi bedriften var så spektakulær. For det andet fordi det OB-mandskab, der leverede præstationen, var fyldt med farverige profiler som for eksempel Lars Høgh, Morten Bisgaard, Michael Hemmingsen, Alphonse Tchami og Michael Schjønberg, siger Martin Davidsen, der bl.a. tidligere har skrevet bestsellerbiografien ”Mirakelmageren” om Richard Møller Nielsen, og som i dag står bag OB-podcasten ”Stemmer fra Ådalen”.

I arbejdet med bogen om ”Miraklet i Madrid” har Martin Davidsen talt med en lang række spillere og personligheder – Michael Laudrup, Lars Høgh, Flemming Toft, Preben Elkjær – som var tæt på begivenhederne dengang i 1994. Og selvom Martin Davidsen ikke vil afsløre for meget af bogens indhold, så vil han godt løfte lidt af sløret for, hvad der for ham har været en af de store opdagelser.

– ”Miraklet i Madrid” var i høj grad træneren Kim Brinks mesterstykke. Det var hans filosofi og taktik, der skabte resultatet, og jeg mener ikke, at han altid har opnået den fodboldmæssige anerkendelse, som han fortjener. At dykke ned i historien med ham efterlader et billede af en træner med sjældne kompetencer, siger Martin Davidsen og fremhæver i samme åndedrag det paradoksale i, at sejren over Real Madrid samtidig blev startskuddet på en sjælden sportslig krise i OB, som siden førte til fyring af netop Kim Brink.   

Forlaget Asbor

Det bugner med sportsbøger i 2019 og selvfølgelig flest udgivelser jo tættere vi kommer på julen. Her på sitet vil vi præsentere en del fra stakken – alt hvad vi får fingre i. Det bliver i tilfældig rækkefølge uanset idrætsgren, emne, pris, anmeldelser. Det sidste kommer ikke på DS-siden – det lader vi de professionelle anmeldere om. Her bliver bøgerne præsenteret, omtalt og det vil være som en slags info for vores medlemmer. For der er i dette kalenderår kommet flere sportsbøger end tidligere. God fornøjelse.