NY SERIE – mød et DS-medlem: Mads Thyrsted om slutrunder, kommentering og DR

Danske Sportsjournalister er en forening med mere end 400 medlemmer, der alle har eller har haft berøring med sportsjournalistikkens forunderlige verden i forskellige funktioner.

I en ny serie sætter Danske Sportsjournalister fokus på medlemmerne gennem en række spørgsmål, der belyser vejen ind i branchen og sportsjournalistikken i dag.

Gennem en række artikler vil vi møde forskellige medlemmer, der hver især har berøring med sportsjournalistikken og møde medlemmerne på en anderledes måde.

Første medlem til at svare på spørgsmål er Mads Høy Thyrsted Laursen, der er ansat i DR, hvor han blandt andet er fodboldkommentator. 


Mads Høy Thyrsted Laursen
Fodboldkommentator på DR Sporten
Foto: DR

Hvorfor og hvordan blev du i sin tid sportsjournalist?

Det var lidt af en tilfældighed. Jeg har i løbet af min tid på Journalisthøjskolen haft planer om at ville være sportsjournalist, men blev i løbet af min praktiktid på Dagbladet Holstebro-Struer mere grebet af nyhedsjournalistikken. Derfor røg planer om at forfølge en karriere i sportsjournalistikken skubbet i baggrunden.

Da jeg i 2016 skiftede til DR, nævnte min daværende chef i en bisætning, at radiolegende Erik Nielsen ville stoppe med at kommentere et halvt år senere, og han så mig som Eriks afløser. Det bed jeg i første omgang ikke voldsomt meget mærke i, men i løbet af få måneder kom jeg i et oplæringsforløb og pludselig var en jeg del af DR Sportens radiokommentatorhold.

Hvad er den sjoveste eller bedste opgave, du har haft som sportsjournalist?

For mig har de tre slutrunder, jeg har været med til at dække som kommentator – VM i 2018, EM 2020 og VM 2021 – været meget specielle. Og særligt EM 2020 var fantastisk.

Her kommenterede jeg 25 kampe og havde samtlige hold ved turneringen – med undtagelse af Danmark – mindst en gang.

Hele slutrunden, Danmarks præstation, en nation fri af coronapandemien og et EM på hjemmebane gjorde slutrunden magisk. Og det hele toppede for mig, da jeg kommenterede den fantastisk ottendedelsfinale mellem Kroatien og Spanien i Parken, der endte 5-3.

Det er den bedste kamp, jeg nogensinde har set live.

Hvad laver du i dag og hvad er du mest optaget af i dit arbejde for tiden?

Jeg har lige færdiggjort kommenteringen af VM-slutrunden, hvor det blev til 21 kampe i DR Lyd og på P4. Derfor er der lidt tid til at puste ud, inden jeg vender tilbage til mit redaktørjob hos DR Fyn, som udgør størstedelen af min ansættelse hos DR.

Senere i foråret begynder Superligaen, og jeg glæder mig til igen at skulle på stadion og kommentere for LIGAs lyttere.

Hvad eller hvem i sportsjournalistikken inspirerer dig?

Jeg er naturligvis meget inspireret af mine kommentatorkolleger på både radio og tv, og jeg finder også stor inspiration i særligt de engelske radiokommentatorer og deres evne til at formidle fodbold.

Jeg har været heldig at kunne lære fra superdygtige kommentatorkolleger hos DR Sporten, som har givet mange god råd og inspireret mig til at finde min egen vej som kommentator, ligesom jeg hos sportsredaktionen på Dagbladet Holstebro-Stuer fik sportsjournalistikken ind under huden i min praktiktid.

Personligt har Hans Krabbe nok den største betydning for mit arbejde. Jeg lyttede meget til Hans som barn i Sport på 3’eren, og da jeg fik Hans som chef på Dagbladet Holstebro-Struer, blev han hurtigt en slags mentor for mig.

Vi har løbende hold kontakten siden vores fælles tid på Dagbladet, og jeg har altid kunnet gå til Hans, hvis jeg har haft brug for et godt råd.

Hvad ville du ændre i sportsjournalistikken, hvis du kunne?

Jeg kunne godt tænke mig, at vi højere grad blev bedre til at anerkende hinandens arbejde. Der bliver lavet rigtig mange gode ting på de forskellige redaktioner, men vi kunne sagtens blive bedre til at rose vores kolleger – også på tværs af medierne.

Det betyder utroligt meget, når rosen kommer fra fagfolk, der kender ens arbejdsvilkår og ved, hvad der ligger bag arbejdet.

Hvorfor er du medlem af Danske Sportsjournalister?

Egentlig fordi Mads Glen Wehlast prikkede mig på skulderen og spurgte, om jeg ikke skulle være med i ”den lille forening”. I dag er jeg medlem på grund af fællesskab og for at styrke den faglighed, der ligger bag vores fag.

Hvem skal have stafetten herfra og svare på spørgsmålene næste gang – og hvorfor?

Jeg vil gerne sende stafetten videre til min kollega fra DR Sporten, Andreas Kraul.

Andreas er en fantastisk fyr og en god kollega, der er hjælpsom, vidende og godt selskab. Jeg har lært meget af Andreas og fået mange gode grin, når anekdoterne fra et langt liv i sportsjournalistikken ruller.

Samtidig kan jeg se nogle paralleller i vores vej ind i DR fra avisverdenen, som jeg håber, kan inspirere andre.