Tanken om et sportsmuseum lever stadig

Danske Sportsjournalisters generalforsamling og Sportsjournalisternes Dag den 3. marts 2023 på Restaurant Pilen, Frederiksberg. Foto: Claus Birch

Ib Søby har ikke opgivet sin drøm og mission om et sportsmuseum.

Tekst: Karl Aage Dalgaard
Foto: Claus Birch

På en normal generalforsamling er der altid et afsluttende punkt med titlen Eventuelt. Sådan er det også hos Danske Sportsjournalister. Her kan løst og fast vendes.

Jørn Højmark fik vejledning om, hvordan han fremover kan finde bestyrelsen på hjemmesiden, hvorpå den nyudnævnte 1. suppleant, Ib Søby, fik ordet.

– Jeg efterlyste et sportsmuseum ved generalforsamlingen i 2022 som i mange andre lande. Jeg har forsket lidt i det og kontaktet Morten Mølholm i DIF, Preben Kragelund og andre mennesker. Ingen kan svare på det. Der ligger en masse ragelse i kælderen i Idrættens Hus i Brøndby. For nogle måneder siden fik jeg fat i Helge Sander og spurgte ham, hvordan vi kan komme i gang med sådan noget. Han fortalte så, at det var i gang i forbindelse med ombygningen af Aarhus Stadion. Men det er jo fodboldens museum, som Frits Ahlstrøm og Tommy Poulsen står for. Så det samlede forkromede sportsmuseum er stadig et luftkastel i mit hoved. Som 1. suppleant vil jeg nu tage fat og finde et fundament at bygge det op. Tanken er ikke død.

Omgående fik den gode Søby en håndsrækning fra Jan Jensen – Årets Sportsjournalist.

– Jeg sidder i Hall of Fames bestyrelse og har gjort det i mange år med Preben Kragelund som formand. Nu er det Hans Natorp, der står i spidsen. Tankerne om et sportsmuseum har vi talt om de sidste 20 år. Der har været mange forsøg, også da Flemming Østergaard var imam i Parken. Men vi har fundet ud af, at hvis der skal være et sportsmuseum i Danmark, skal det på museumslovgivningen. Det vil sige, at det skal ind under Kulturministeriet, for ellers kan man ikke drive sådan et museum. Vi forsøgte også med Københavns Kommune og Frank Jensen, da han var borgmester, men det var lige som at tale til en død fisk. Så der skal nogle politiske initiativer bag det her. DIF kan ikke løfte det alene, og det kan Team Danmark heller ikke. Der skal noget museumsstøtte til, så at det kan komme på Finansloven. Men selvfølgelig skal vi have et sportsmuseum i Danmark. Vi har jo en masse ting, busterne til Hall of Fame, videoklip (Marco de los Reyes, DR), og der er masser af ting, som kan komme ind i et sportsmuseum. Det kræver politisk velvilje.

Ib Søby svarede retur.

– Jeg er helt enig. Jeg er glad for, at du siger det. Nu har jeg øje på dig, så kan vi holde kontakt. Den dag, vi får det præsenteret som en god idé, kan det være, vi får politisk hjælp.

– Hans Natorp er med på tanken, tilføjede Jan Jensen.

Ideen om et sportsmuseum fik Susanne Horsdal på andre tanker.

– Nu vi er i gang med det antikverede, vil jeg gerne fastslå, at jeg synes, det er enormt ærgerligt, at man har valgt at nedlægge Den Gyldne Pen (medlemsblad). Jeg vil gerne foreslå, at man overvejer, om man skal lave et årligt skrift – altså en slags Årets Cykelhjul eller hvad det nu skal hedde. Så kunne der samles op på, hvad der har været af aktiviteter, hvilke beslutninger der eventuelt er truffet i årets løb, og hvad man egentlig vil arbejde videre med.

Med GDPR-reglerne syntes Lars Bruun-Mortensen, at det var irriterende, at man nu ikke kender til alle medlemmerne. Han spurgte derfor, om det var muligt for bestyrelsen pr. 1. januar at oplyse om medlemmerne på en slags lukket liste.

Jimmy Bøjgaard takkede såvel Susanne Horsdal som Lars Bruun-Mortensen for deres forslag og lovede, at bestyrelsen ville undersøge mulighederne. Ib Søby fik et skulderklap for sin stærke suppleantstart med sportsmuseet, og så takkede formanden til sidst dirigent Jens Harder Højbjerg og forsamlingen for god ro og orden. Så var det endelig tid til Sportsjournalisternes Dag.