Henrik Linigers travle sommer: “En hård omgang – og meget spændende”

Livet som sportskommentator byder ofte på spændende opgaver og uforudsete rejser til nye turneringer og lande, men for DR Sportens Henrik Liniger var sommeren 2023 alligevel noget særligt.

Her var han på kort tid rundt til fire store events fire forskellige steder i verden, og det krævede en del logistisk akrobatik undervejs.

Danske Sportsjournalister har talt med Henrik Liniger om den travle sommer.

”Jamen, for mig har det været et år, hvor der har været overraskende store begivenheder.  Man siger jo tit, at de ulige år er lidt et mellemår i forhold til de lige, hvor der er OL og fodboldskudrunder.  Men det har det mildt sagt ikke været for mig. Det har været spækket med store begivenheder, også mere end jeg regnede med. Og på den måde har det været et år, hvor jeg virkelig har skulle få brikkerne til at passe,  for at det hele kunne hænge sammen,” siger Henrik Liniger.

I sommer var Henrik Liniger både til Wimbledon i London, VM i kvindefodbold i Australien, VM i atletik i Ungarn og DM-ugen i juni Aalborg. Alle fire arrangementer løb af stabelen inden for seks-otte uger, og det betød både store oplevelser og stor travlhed for Henrik Liniger.

”Jeg vil sige, at det har været fedt, og det har været fede oplevelser,  men eksempelvis Wimbledon kom jo på programmet meget sent.  Jeg plejer jo at planlægge min sommer i god tid, og har egentlig også hele foråret vidst, hvordan min sommerplan så ud. Men pludselig blev Wimbledon smidt ind i gryden, fordi DR fik muligheden for at købe rettigheden. Og det var jo noget, som jeg enormt gerne ville lave, fordi jeg faktisk aldrig havde troet, at jeg kunne få muligheden for at lave det. Og så dukkede den pludselig op, så det skulle vi lige have masseret ind i min sommerplan,” siger Henrik Liniger, der husker tilbage på kalendergymnastikken i sommer.

”Der var et par hektiske uger i begyndelsen af juni, hvor jeg dels skulle have på plads med mit arbejde og også skulle have det på plads med familien, fordi det betød, at vi med meget kort varsel måtte ændre vores ferieplaner.  Og der ved alle, som har ægtefæller på det normale arbejdsmarked, at de kan godt lide, at man kender ferieugerne et halvt år i forvejen. Så pludselig måtte vi altså være glade for, at min kone har en forstående chef, så vi kunne ændre vores familieferieuger med 14-dages varsel og den slags ting. Og så har jeg også en meget forstående familie, så det lykkedes også at få masseret det hele ind,” siger han om den travle sommer.

”Da jeg havde lavet DM-ugen, tog jeg bagefter på en uges ferie, og så direkte videre til Wimbledon. Så havde jeg fire feriedage i Danmark, inden jeg så rejste til Australien. Så var jeg lige hjemme i en uge, hvor jeg nåede de sidste tre dage af børnenes ferie til Budapest. Fra den 22. juni til den 10. august, der tror jeg faktisk kun, at jeg sov hjemme en enkelt gang. Noget af det var ferie, men det var alligevel vildt,” siger Henrik Liniger.

Forskelligartede opgaver

I løbet af de senere år har Henrik Liniger fået mange alsidige opgaver hos DR, hvor han både dækker fodbold, atletik, sportspolitik og meget andet. Og han glæder sig over, at han har flere forskellige ting på tallerkenen.

”Man skal passe på ikke at gabe over for meget, for man kan ikke vide alt om alt. Men jeg kan godt lide et job, hvor der sker noget forskelligt. Jeg tror, at jeg ville gå kold i det, hvis jeg udelukkende var fodboldkommentator. Det tror jeg simpelthen ikke, at jeg ville kunne. Og det er måske blevet forstærket i de senere år.  Men det er ikke sådan, at jeg siger ja til alt.  Altså der er også ting, som vi viser på DR, som jeg er blevet tilbudt, og som jeg har sagt nej til at lave. I år kom tennis ind som noget helt nyt.  Det havde jeg kun lavet en enkelt gang før i alle mine mange år som sportsjournalist, mens jeg har dækket fodbold, cykling og atletik kontinuerligt i mange år,” siger Henrik Liniger.

”Jeg kan godt lide det der med, at der er en alsidig palet.  Jeg kan også godt lide, at når vi har vinter-OL, så bliver jeg pludselig kastet ud i at lave curling eller noget andet. Jeg tror simpelthen, at jeg ville gå koldt i, hvis det var tre-fire fodboldkampe om ugen og så ikke andet,” tilføjer han.

Men hvordan var det så, det her med at gå fra Wimbledon nærmest direkte til Australien og VM i fodbold på få dage?

”Det var selvfølgelig en hård omgang, fordi Wimbledon var meget intenst med lange dage og nyt stof for mig. Så der var også en del forberedelse, og jeg skulle også sørge for, at tennispublikummet også fik en kommentator at høre, som trods alt havde sat sig lidt ind i tingene. Men der vil jeg jo sige, at efter mange år som kommentator, så er det jo også en del af den professionalisme, man skal have;, at man kan sætte sig ind i ting.  Jeg vil ikke sige, at jeg skal kunne kommentere hvad som helst, men næsten.  Altså hvis jeg får det som en påbudt opgave, så skal man som kommentator være i stand til at have de redskaber, der gør, at man sætter sig ind i det. Så der har jeg kunne trække på noget erfaring,” siger Henrik Liniger, der dog også blev udfordret undervejs, da Wimbledon-opgaven hurtigt skulle afløses af VM i kvindefodbold i Australien som radioreporter.

”Det der med at gå fra det ene til det andet, ja altså, det var en hård omgang.  Og jeg vil sige, hvis man skulle have lavet VM i fodbold på tv, så havde jeg nok ikke sagt ja til Wimbledon, fordi så havde jeg haft væsentligt flere kampe og væsentlig mere forberedelse. Nu blev det, fordi vi har lavet det på radio, meget koncentreret om det danske kvindelandshold, som jeg har fulgt utroligt tæt og ved rigtig meget om. Og derfor kunne jeg nøjes med at forberede mig til deres tre gruppekampe, og så kunne man tage, hvad der kom ellers bagefter. Så forberedelsespuklen til Australien var ikke specielt hård, men jeg skal da ikke lægge skjul på, at da Wimbledon var færdigt, kunne jeg godt tænke mig et par dage mere. Jeg kom jo hjem fra Wimbledon om mandagen, og jeg rejste til Australien om fredagen.”

Kan du godt, midt i alt det her med forberedelse og næste kamp og planlægning og praktik, kan du godt nyde det? Stadigvæk her efter så mange år, hvor du har arbejdet med det her?

”Ellers så tror jeg ikke, at jeg ville kunne være i det. Hvis jeg ikke kunne nyde det, så ville jeg ikke kunne være i det.  For mig var det faktisk på det personlige plan en enormt stor oplevelse at være til Wimbledon for eksempel.  At se en helt anden sportsgren og en helt anden måde at arrangere en stor begivenhed på, end man oplever til en fodboldslutrunde eller til en håndboldslutrunde. Det her var noget helt anderledes. Så det var på det personlige plan også en stor oplevelse.  Det samme vil jeg egentlig sige for VM i fodbold.  Dels fordi det var spændende, at det var i Australien, et helt nyt land for mig.  Men også fordi det var et bevis på, hvordan kvindefodbolden har udviklet sig, synes jeg. Så ja, jeg kan sagtens engagere mig i det. Det er også vigtigt for mig at sige, at det ikke er min arbejdsgiver, der har tvunget mig til at tage en hård sommer. Jeg har haft mulighed for at sige fra, men det er alt sammen opgaver, jeg gerne ville lave. Så det skal ikke lyde som en klagesang.”

Roligt efterår – ny spændende sommer forude

Nu ligger sommeren nogle måneder tilbage, og efteråret er i fuldt gang med den almindelige hverdag – også for sportsjournalister.

Og for Henrik Liniger har det betydet, at han igen laver Superliga-kampe for DR i radioen, men i år er sæsondebuten kommet historisk sent. Det sker også fordi, at der allerede er udsigt til endnu en travl sommer i 2024.

”Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst skulle hen i runde 10, før jeg har haft min første superligakampe i radioen.  Det kan jeg simpelthen ikke huske nogensinde er sket før.  Men det har jeg så haft, og jeg tror næppe, at jeg ender med at få mere end en 6-7-8 superligakampe i efteråret. Og det er nok den tyndeste superliga-halvsæson, jeg nogensinde har været en del af.  Men det er jo så også fordi, at jeg også har brug for at holde fri, og så ser jeg frem til en vinter, hvor der ikke er så mange store begivenheder, kun nogle mindre rejser. Det har også været et ønske fra min arbejdsgiver og jeg selv, for vi er i gang med at planlægge sommeren 2024, hvor derer EM i fodbold, OL i Paris og PL plus en række mindre begivenheder som DM-ugen, PostNord Danmark Rundt og andre ting. Men der er udsigt til en ny travlt sommer, men jeg har lovet mig selv og min familie, at jeg næste år får masseret lidt mere ferie, end det har været tilfældet i år,” siger Henrik Liniger.