Mindeord: Hans Grønfeldt var en hædersmand

Af Flemming Toft

“Hædersmand” – det første der kommer fra Svend Gehrs, når talen falder på Hans Grønfeldt, der døde natten til søndag.

“Jeg kan ikke sige det mere præcist. Hans var helt igennem en guttermand, en god kollega og kammerat – der var absolut intet ondt i ham”, siger Svend Gehrs, der var kollega med Hans Grønfeldt på DR-Sporten i 23 år.

Med Hans Grønfeldts død er endnu et af de store medietræer fra dengang, hvor det hed “Pressens Radioavis”, faldet. Det vil sige 14 dage efter navneforandringen til det mere mundrette og sprogmoderne “Radioavisen”. Det var her han startede, og det kan præciseres til 15. september 1964.

Den 26-årige Hans fra Samsø måtte grueligt meget igennem, inden han startede sin 45 år lange karriere i det der dengang hed sportsmedarbejder i DR. Der var en talepædagog inde over, hans fik løsnet sit tungebånd og blev brændt i næsen for at give stemmen lidt mere klang og bedre udtalemuligheder. Ja, der skulle mere til end bare journalistisk flair.

I starten freelanceopgaver fra Randers og omegn, siden fastansættelse på DR-Sporten, som hørte under “Radioavisen”. Og efter at have læst firskerinoteringer og vejrudsigter op kunne Hans Grønfeldt koncentrere sig om sporten. Her blev det hovedsagligt til kommentatoropgaver i håndbold.

“Hans var med til 10 olympiske lege – først som kommentator og siden som producer”, siger Erik Berth som også var en nær ven og kollega med Hans Grønfeldt.

Hans Grønfeldt blev efter en lang karriere som kommentator producer med mange internationale opgaver på CV’et. Blandt andet stod hans for de globale transmissioner fra badminton ved legene i 1992. Men hans hjerte bankede for den folkelige idræt, og det betød masser af indslag fra hans hånd fra de omfattende landsstævner.

“Hans’ evner som producer var enestående – vi taler om præcision og timing. To væsentlige ting, når man beskæftiger sig med radio og TV”, siger Svend Gehrs.

Hans helt store interesse var golfsporten, som han dyrkede flittigt. Hans var formand for Sportsjournalisternes Golfklub i en årrække.

Hans Grønfeldt blev 85 år.