Mød et DS-medlem: Maja Laursen Bjerg om vilde slutrunder og inspirerende kolleger

Af: Martin Davidsen

Danske Sportsjournalister er en forening med mere end 400 medlemmer, der alle har eller har haft berøring med sportsjournalistikkens forunderlige verden i forskellige funktioner.

I denne serie sætter Danske Sportsjournalister fokus på medlemmerne gennem en række spørgsmål, der belyser vejen ind i branchen og sportsjournalistikken i dag.

Gennem en række artikler vil vi møde forskellige medlemmer, der hver især har berøring med sportsjournalistikken og møde medlemmerne på en anderledes måde.

Månedens medlem til at svare på spørgsmål er Maja Laursen Bjerg, der er journalist på TV 2, hvor hun det forgangne år primært har haft fokus på håndbold. 

Hvorfor og hvordan blev du i sin tid sportsjournalist?

“Jeg har altid været glad for sprog og mødet med nye mennesker – men det gik først op for mig i gymnasiet, at jeg drømte om at blive journalist. Til gengæld var jeg ikke i tvivl om, at jeg helst ville dække sport.

Jeg ville gerne læse på universitetet, så jeg tog journalistuddannelsen på RUC. I 2018 kom jeg i praktik på TV 2 Sport, og siden da har jeg været så privilegeret at blive hængende her.”

Hvad er den sjoveste eller bedste opgave, du har haft som sportsjournalist? 

“Uha, der har godt nok været mange. Vinter-OL i Kina var en stor oplevelse – især fordi det var tre uger med helt andre sportsgrene end dem, jeg normalt bruger tid på. Og så blev det en god øvelse i at balancere det underholdende og kritiske, fordi vi undervejs beskæftigede os med curlingherrernes interne stridigheder.

Men det største har nok været at dække de danske håndboldlandshold ved EM 2022 og VM 2023. Det har jeg drømt om i mange år – og det var sjovere, vildere og mere udfordrende, end jeg havde turdet håbe på.

Skal jeg vælge ét øjeblik, ville håndboldherrernes VM-guld og efterfølgende fejring være et godt bud. Spillerne gav plads til de mange følelser både lige efter kampen og dagen derpå. Tre ugers intens dækning kulminerede på Rådhuspladsen, hvor tusindvis af hujende fans i kulden understregede, at sport forener, og at landsholdets triumf betød rigtig meget for hele Danmark.”

Hvad laver du i dag, og hvad er du mest optaget af i dit arbejde for tiden? 

“Jeg har lige sat punktum for en fed håndboldsæson, der for mit vedkommende har budt på to slutrunder og masser af ligahåndbold. Lige nu sidder jeg med lidt forskellige småting, inden hele juli kommer til at gå med Tour de France på vores hjemmeredaktion. Det glæder jeg mig virkelig meget til.”

Hvad eller hvem i sportsjournalistikken inspirerer dig? 

“Det er der godt nok mange, der gør. Så det her bliver dagens længste svar.

Stine Bjerre Mortensen er den første, der falder mig ind. Udover en høj faglighed har hun et vildt blik for mennesker, hvilket både kommer kilder, seere og os kolleger til gode. Både som min praktikantvejleder for år tilbage og nu som kollega har hun altid været en fantastisk sparringspartner.

Derudover vil jeg fremhæve kolleger som Dan Philipsen, Lars Bruun-Mortensen og Lars Fink. De er gode til at øse ud af deres erfaring – og så har de et stærkt kildenetværk og et godt blik for balancen mellem underholdning og kritisk journalistik.

Generelt er jeg vild med, når jeg kan mærke journalisten bag fortællingen, uanset om det er på skrift, lyd eller tv. Det kunne for eksempel være artikler fra Michael Sten Jensen, hvor du indenfor få linjer kan fornemme, hvem der står bag – selv hvis ikke der var en byline.

Til sidst vil jeg nævne vores praktikanter. Nu har jeg i snart fire år været praktikantvejleder – og det har været enormt givende at se så mange unge mennesker komme ind på TV 2 Sport og på hver sin måde sætte sit præg på hverdagen og vores produkter.”

Hvad ville du ændre i sportsjournalistikken, hvis du kunne? 

“Jeg vil vende den om og sige, hvad jeg helst ikke ville ændre. Dagblade har set bedre tider, og det gælder også lokal- og regionalmedier. Det er flere steder blandt andet gået udover sportsredaktioner. Afskedigelser er altid beklagelige uanset stofområde og stillinger.”

“Jeg håber bare, at sportsjournalistikken ikke lider for hårdt et slag på diverse lokal- og regionalmedier – for jeg synes, de kan noget andet, end vi på landsdækkende medier kan. Her tænker jeg ikke mindst på kildekontakten og den kontinuerlige dækning af én eller få klubber, som giver et andet indblik.”

Hvorfor er du medlem af Danske Sportsjournalister? 

“Gode kolleger på TV 2 Sport gjorde mig for et par år siden opmærksom på Danske Sportsjournalister, og siden har jeg været medlem. Det er fedt med et fælles forum på tværs af medier.”

Hvem ser du gerne svare på disse spørgsmål næste gang? Og hvad vil du gerne spørge vedkommende om? 

“Jeg synes, Kenneth Thygesen ville være et godt bud. Han er en af flere virkelig dygtige journalister, som laver vigtig og nærværende journalistik, der af gode grunde bliver gemt bag en betalingsmur. Jeg gad godt høre, hvilke tanker han gør sig om, at hans artikler måske ikke altid når lige så langt ud – og hvordan han har det med, at andre medier ikke har en betalingsmur.”

Andre artikler i serien:

Lars Rønbøg

Jonas Nyhøj

Mads Thyrsted Laursen